Dr. Lothar Rieth, EnBW: Vzpostavljanje celovitega poročanja je težaven, a nujen proces

»Vse organizacije, s katerimi sem bil v stiku, so vzpostavljanje celovitega poročanja označile za težaven proces,« je v intervjuju za Energetiko.NET dejal dr. Lothar Rieth, strokovnjak za korporativni in trajnostni razvoj v nemški energetski družbi EnBW. »Občasno je namreč treba rušiti zidove med oddelki in odpravljati male samozadostne vrtičke, a na koncu podjetja veliko bolje razumejo oblike součinkovanja različnih oddelkov,« opozarja Rieth. Prepričan je, da je celovito poročanje edina prava pot in odlična priložnost za spremembe v podjetju.

Kaj je pravzaprav celovito poročanje in zakaj je to pomembno tudi v energetskem sektorju?

Celovito poročanje je jedrnato, pregledno in smiselno poročanje, ki vsem deležnikom zagotovi potrebne podatke.

Preiti na celovito poročanje je izziv, vendar tudi odlična priložnost, predvsem za organizacije, ki so zaradi notranjih ali zunanjih sprememb v nekem prehodnem obdobju. Nemški energetski preobrat oz. Energiewende denimo predstavlja zahtevne razmere in je dober trenutek, da organizacije spremenijo in prilagodijo svoje procese, obenem pa temu ustrezno prilagodijo tudi način poročanja.

Katera merila naj bi energetsko podjetje izpolnjevalo, ko prehaja na celovito poročanje?

Podjetje mora biti predvsem odprto za različne poglede in nepristransko presoditi, ali so potrebe deležnikov v obstoječih razmerah zares izpolnjene in ali veljavni način poročanja odraža vse ključne dejavnike, ki vplivajo na delovanje organizacije. Organizacije pogosto ne povezujejo nefinančnih in finančnih dejavnikov svojega delovanja.
Pri celovitem poročanju ne gre za marketing ali ugled, temveč za dobro upravljanje. S celovitim poročilom in procesom vzpostavitve celovitega poročanja lahko pokažete, kako je organizacija vodena. Vodstvo običajno zelo hitro ugotovi, da klasični način finančnega poročanja pokaže neustrezno, pogosto zelo omejeno sliko organizacije.

V EnBW upravljamo jedrsko elektrarno, in bomo to dejavnost profesionalno in varno nadaljevali vse do njenega zaprtja, tako ustvarjene prihodke pa lahko vlagamo v prihodnjo rast, med drugim na področju energije iz obnovljivih virov.

 

Avtorici intervjuja: Andreja Šalamun, Alenka Žumbar Klopčič
Intervju je v celoti dostopen na portalu Energetika.NET (za naročnike) >>Dodaj odgovor