Fundacija za poročanje o vrednostih

Integrated Reportinc Council  (The IIRC)in SASB (The Sustainability Accounting Standard Board) sta že pred časom združili sile na področju finančnega in nefinančnega poročanja.  IIRC je pionir uvajanja standardov nefinančnega poročanja, medtem ko je SASB že desetletja institucija, ki povezuje poslovni svet s standardi trajnostnega finančnega poročanja. Skupna iniciativa se imenjuje Value Reporting Fundation .

Povezano delovanje obeh uglednih institucij ni le pomemben korak v poenotenju finančnega in nefinančnega trajnostnega poročanja ampak tudi vzvod za to, da je ta iniciativa postala del jasne zaveze Evropske Komisije glede trajnostnega razvoja in trajnostnega poročanja. Do leta 2022 lahko pričakujemo nov okvir poročanja, ki bo še jasneje pokazal, da je tudi nefinančno poročanje del poročanja o poslovnih modelih družb. Tesnejša povezava finančnega in nefinančnega poročanja bo iz financ naredila zgodbo, nefinančnih pet kapitalov pa bo jasneje kvantificirala.

V Consensusu, ki ureja to stran, smo ponosni, da smo že pred desetletjem prepoznali pomen celovitega poročanja in v temčasu pomemben del našega razvoja osredotočili okoli izgradnje znanj in kompetenc celovitega poročanja. Še bolj pa smo zadovoljni, da te naše napore prepoznavajo mnogi slovenski naročniki, ki se skupaj z nami podajajo na pot poročanj, ki jasneje opredeljuje koristi, ki jih ustvarjajo in jim skozi to tudi olajšuje obvladovanje vseh tveganj na tej poti. Predvsem pa smo navdušeni, ker nefinančno poročanje, ki je bilo še pred kratkim razumljeno kot “PR washing”, prestavljamo tja, kamor sodi, v višjo stopnjo razumevanja lastnih poslovnih modelov in s tem v polje boljšega obvladovanja poslovanja in razvoja.

 

 

 

Integrated Reporting Council in SASB s skupnim projetkom Value Reporting Fundation ustvarjata nove priložnosti za celovito in trajnostno poročanjeDodaj odgovor